Begeleiding

Leerlingenbegeleiding

Een school is een plaats waar leerlingen op allerlei manieren worden begeleid in hun ontwikkeling. Meer informatie is in ons Schoolondersteuningsprofiel te lezen.

Mentor

De sleutelfiguur in de begeleiding van de leerlingen is de mentor. Behalve een individuele, stimulerende, adviserende en controlerende functie van de mentor worden in de mentorlessen studievaardigheden geleerd en wordt van de klas een team gemaakt. Kortom, de mentor let op de resultaten van de leerlingen en begeleidt de ontwikkeling. Daarom is de mentor altijd als eerste de contactpersoon voor de ouders. Het initiatief tot een gesprek kan uiteraard ook van de ouders uitgaan. Als het nodig is verwijst de mentor door voor extra begeleiding. Dat kan zowel binnen als buiten de school zijn. Denk aan bijlessen, dyslexie- en dyscalculiebegeleiding (zie beleidsdocument hierna), begeleiding bij faalangst, sociaal weerbaar worden. Op het gebied van keuzebegeleiding en loopbaanoriëntatie worden de mentoren ondersteund door de decanen en loopbaancoaches en in het algemeen worden zij bijgestaan en aangestuurd door conrectoren. Het mentoraat is in de verschillende afdelingen anders ingericht. De mentoraatswerkzaamheden in PrO ziet er anders uit dan in bijvoorbeeld de havo-afdeling.

Signaleren

Signalering van problemen kan zowel door de mentor, een docent als door de ouders gedaan worden.

Zorgcoördinator 

Als een leerling extra begeleiding nodig heeft om succesvol te zijn op school, zijn er bij dat begeleidingsproces, zowel intern als extern, vaak meerdere functionarissen betrokken. Mevrouw K. van der Hulst (vmbo/PrO) en mevrouw J. Hendriks (havo/vwo/KWC-agora) coördineren het proces.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Beroepsgroepen die te maken kunnen krijgen met kindermishandeling en huiselijk geweld, worden wettelijk verplicht met een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te werken. Het moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren en handelen, zo nodig melden en stoppen van geweld.

Meer informatie over de meldcode is te vinden op de site van rijksoverheid

Hét KWC heeft de meldcode vastgesteld en geïmplementeerd in de organisatie.

Zorgcoördinator vmbo/PrO 
Mevrouw K. van der Hulst
Bezoekadres:
Gershwinhof 1
4102 DJ  CULEMBORG
E htk@kwc-culemborg.nl

Zorgcoördinator havo/vwo/KWC-agora:
Mevrouw J. Hendriks 
Bezoekadres: 
Beethovenlaan 1
4102 BM CULEMBORG 
E hbj@kwc-culemborg.nl 

Het Zorg Advies Team (ZAT)
Soms kan het fijn zijn om vanuit verschillende expertise te kijken naar een zorgvraag op dat moment schakelen wij het ZAT in. Hiervoor is altijd toestemming nodig van ouders. Het ZAT bestaat uit de leerplichtambtenaar, de schoolmaatschappelijk werkster, de schoolarts, een lid van het Sociaal Wijkteam Culemborg, Karakter (jeugdGGZ), de orthopedagoog en de zorgcoördinatoren.

Orthopedagoog generalist/jeugd- en GZ psycholoog
Wanneer bij de begeleiding van leerlingen gespecialiseerde kennis nodig is, kan de orthopedagoog ingeschakeld worden voor capaciteitenonderzoek en deskundigheidsverklaringen. Het inschakelen van de orthopedagoog gebeurt in opdracht van de zorgcoördinator van de afdeling.

Ouders worden hiervan op de hoogte gesteld en dienen van tevoren hiervoor schriftelijk toestemming te geven.

Decaan

Een goede profiel- studie- of beroepskeuze maken is een belangrijk proces, en op het KWC staan leerlingen daar niet alleen voor. Onze decanen begeleiden de leerlingen bij deze keuzes op verschillende momenten in hun schoolloopbaan. Vanaf vmbo 2 en havo/vwo 3 nemen leerlingen deel aan een Loopbaanoriëntatie- en Begeleidingsprogramma (LOB). De decanen organiseren studiekeuzeactiviteiten, zoals voorlichtingsavonden en samenwerkingsprojecten met mbo-, hbo- en wo-instellingen. Ook zorgen zij ervoor dat leerlingen en ouders goed geïnformeerd zijn over open dagen,  studiefinanciering en andere belangrijke zaken. Voor ouders zijn er regelmatig informatieve ouderavonden. Via de website van het KWC is altijd actuele informatie te vinden over studiekeuze en opleidingsmogelijkheden.

De decanen werken nauw samen met de mentoren die leerlingen ondersteunen bij profiel- en studiekeuzes. In de bovenbouw is er ruimte voor individuele gesprekken om leerlingen verder te helpen bij hun studiekeuze.

Decaan havo/vwo: Ab van den Berg - BGA@kwc-culemborg.nl
Decaan vmbo: Marcel Verhoef - VFM@kwc-culemborg.nl

Jeugdgezondheidszorg op onze school

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid helpen mee om jongeren gezond te houden. Zij doen onderzoek, geven advies en wijzen de weg naar goede hulp, als dit nodig is. Dit is een wettelijke taak. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) beantwoordt ook vragen van jongeren, leerkrachten en ouders op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en opvoeding. 

Verdere informatie, te denken aan wanneer een leerling te maken heeft met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, het team en het maken van een afspraak is hierna te lezen. 

    VO-extra

    Het KWC werkt nauw met een expertisecentrum (Kentalis) samen om leerlingen met een communicatieve beperking goed te kunnen begeleiden op het KWC. Het grote voordeel is dat deze leerlingen in hun eigen woonomgeving onderwijs kunnen volgen. Voor dit doel zijn twee specialisten van Kentalis op het KWC gedetacheerd.

    VO-extra B (pilot)

    Leerlingen met aan cluster 3 en 4 gerelateerde problematiek worden in de reguliere setting ondersteund. De school bouwt aan een veilig, stevig en deskundig netwerk rond deze leerlingen, zodat zij zich gezien, erkend en geholpen weten.

    Voortijdig schoolverlaten

    Ieder kind is leerplichtig vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5e verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin de jongere 16 jaar wordt. Sinds 2007 geldt dat de jongere verplicht is onderwijs te blijven volgen totdat een startkwalificatie is behaald of 18 jaar is geworden (kwalificatieplicht). Als een jongere op 18-jarige leeftijd nog geen havo- of vwo-diploma heeft behaald of een beroepskwalificatie heeft op minimaal mbo-niveau 2, wordt de jongere tot het 23e levensjaar gevolgd door het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC). Dit RMC spant zich in zodat de jongere deze kwalificatie wel kan behalen. Lukt dit niet, dan spreken we van voortijdig schoolverlaten.

    De scholen in Nederland zijn verplicht mee te werken aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal voortijdig schoolverlaters groter is bij leerlingen die regelmatig verzuimen en te laat op school komen. Samen met de andere scholen voor voortgezet onderwijs in het Rivierengebied heeft het KWC zich daarom verplicht om het verzuim en het te-laat-komen terug te dringen. Dat wordt in samenwerking met de leerplichtambtenaren van de omringende gemeenten betracht . 

    Meer informatie over verzuim en het belang van aanwezigheid in de les voor leerlingen is te lezen in ons aanwezigheidsreglement op de pagina algemeen en documenten. 

    Meer informatie over de leerplicht is te lezen op de site van Regio Rivierenland 

    Zorgkaart

    Wat?voor wie?door wie?
    LeerlingbegeleidingAlle leerlingenMentoren
    Leerlingbegeleiding Extra
    (dyslexie coach, NT2
    begeleider)
    Alle leerlingenMevrouw H. van Andel
    Specialistische begeleidingLeerlingen met een 
    specialistische 
    zorgvraag
    Extern ambulant begeleiders
    spraak/taal (Kentalis),
    slechtziend/blind, medische problemen, gedragsproblemen,
    sociaal-emotionele problemen, psychiatrische problematiek
    HulplessenLeerlingen in de onderbouwLeerlingen uit de bovenbouw
    Maatschappelijk werkAlle leerlingenMevrouw M. Verburg 
    VSO coachAlle leerlingenMevrouw M. Daemen
    Specialistisch (diagnostisch) onderzoek en hulpverleningAlle leerlingenMevrouw Drs. A.M. de Groen
    SchoolartsAlle leerlingenMevrouw drs. A. van den Bosch
    SchoolverpleegkundigeAlle leerlingenMevrouw K. Visschers
    De heer T. Habricht
    VertrouwenspersonenAlle leerlingenMevrouw H.J. Zaal
    (havo/vwo)
    De heer A.W.J. Haneveer (vmbo/PrO)
    Sociale vaardigheidstrainingLeerlingen
    van 12-14 jaar
    Mevrouw H. van Andel
    Mevrouw M. Verburg
    Trainingen om beter om te
    gaan met faalangst/examenvrees
    Alle leerlingenMevrouw H.J. Zaal
    Mevrouw H. van Andel
    De heer A.H. van den Berg
    DecanaatAlle leerlingenDe heer M.C. Verhoef
    (vmbo)
    De heer A.H. van den Berg (havo/vwo)

    Ondersteuning

    De politie is regelmatig in de school aanwezig: enerzijds preventief, anderzijds om leerlingen aan te spreken op wangedrag dat binnen of buiten school heeft plaatsgevonden. Om de contacten tussen de politie, KWC-medewerkers, leerlingen en ouders goed te laten verlopen, is een protocol opgesteld dat te vinden is in het Schoolveiligheidsplan - te vinden op de pagina Documenten.

    Aanhoudingen

    Indien de politie een leerling – binnen of buiten de school – op heterdaad betrapt, mag de aanhouding binnen school verricht worden. De politie hoeft daar geen toestemming voor te vragen. Als een aanhouding in school wordt verricht waarbij geen sprake is van betrapping op heterdaad, wordt dit aan de desbetreffende conrector gemeld. Voorwaarde voor aanhouding is dan dat het om een zwaarwegend delict gaat. Afspraak is dat de ouders door de politie op het moment van aanhouding telefonisch vanaf school op de hoogte worden gebracht.

    Getuigenverhoren

    Ook bij getuigenverhoren waarvoor leerlingen worden meegenomen of die binnen school plaatsvinden, moet het gaan om zwaarwegende zaken. De politie meldt vooraf het verhoor aan de ouders.

    Kluiscontrole

    Er vindt geregeld kluis- en tassencontrole door de politie plaats. Dit gebeurt in overleg met de school en in aanwezigheid van een door de directie aangewezen vertegenwoordiger. Kluiscontrole wordt achteraf gemeld door middel van een brief in de kluis. Incidenteel wordt ook op wapenbezit en/of vuurwerk gecontroleerd.